«…er MYE dyrere»

Forsiden på SoD 1/2 2015. Bilde fra disnorge.no
Forsiden på SoD 1/2 2015. Bilde fra disnorge.no

I det nyeste nummeret av Slekt og Data, 1/2 2015 har redaktør Aina Johnsen Rønning en leder hvor hun oppsummerer og mimrer litt ved DIS-Norge, Slekt og Data (heretter: DIS) sitt 25 års jubileum. I og for seg interessante momenter, men enkelte utsagn synes jeg fortjener en kommentar. Hun skriver (uten at jeg vet foranledningen, men jeg går ut i fra at det er en viss misnøye med DIS’ nettsider) at «Å lage en app kan koste en million kroner skal man betale for det i det åpne markedet. Å lage en nettside eller et godt dataprogram er MYE dyrere». At utviklingskostnadene på en app kan bli store er riktig, men det er tross alt avhengig av appen – det er ikke slik at hvilken som helst app koster en million i utvikling… Men at nettsider er MYE dyrere? Hva er MYE dyrere? Det dobbelte? Tredobbelt? Er det nye nettsider for DIS som vil koste MYE mer enn 1 million? Riktignok er det en del data på nettsidene deres, men mye er det da ikke. Videre avslutter hun utsagnet med å skrive: «Tenk på det, neste gang du banner over at søkemotoren på Gravminner ikke fungerer så godt som du forventer». Gravminnesøk er som alle som har prøvd det vet, ganske dårlig. Men dette er det også ganske enkelt å gjøre mye bedre. Det er tross alt bare en database med søk. Det er over 2,5 millioner oppføringer hvorav en del med bilder, men det er ikke noen tryllekunst å få til dette med dagens teknologi.

Det er ikke til å stikke under stol at nettsidene deres er et gammeldags og svært utdatert lappverk det nærmest er umulig å få oversikt over, og som det er på høy tid, ja overtid, å få oppdatert. Og med årlige inntekter på i alle fall 5 millioner bare på medlemsavgiften, burde DIS-Norge kunne sørge for at medlemmene får noen moderne og gode nettsider. Det skulle ikke forundre meg om det kunne tiltrekke seg flere medlemmer i tillegg. Det bør ikke bli en sovepute at det etter sigende er så forferdelig dyrt.

Og samtidig er det kanskje på tide å oppdatere navnet på organisasjonen også? «Databehandling i slektsforskning» var dårlig da det kom, og er fullstendig utdatert nå – selv om det stort sett alltid brukes i form av akronymet – og det merkelige vedhenget Slekt og Data gjør det ikke noe bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.