Wilse-utstillingen på Folkemuséet

wilse-inngangI høst fikk jeg endelig somlet meg til å besøke en utstilling som kanskje ikke direkte er ren slektsgransking, men allikevel interessant for både slektsgranskere såvel som historisk interesserte, nemlig Norsk Folkemuseums utstilling om norgeshistoriens mest kjente fotograf Anders Beer Wilse (1865-1949): Wilse – bildet av Norge, satt opp i forbindelse med 150-års markeringen for hans fødsel. De aller fleste som har bladd i f.eks. Digitalt Museum har sett en haug med Wilse-bilder, og selv om de fleste vel ikke har noe bilde av sine aner tatt av Wilse, har han kanskje i større grad enn noen andre preget hvordan vi ser for oss historien de siste hundre åra. For meg var det nytt at han tilbrakte mye tid i USA, og for emigrant-slektsgranskere er det mange interessante bilder etter ham som viser hvordan det var «over there» på den tiden hundretusenvis av våre landsmenn- og kvinner forlot gamlelandet for å søke en bedre framtid i et nytt og ukjent land.

wilse-oversikt
Sterke bilder av folk

Utstillingen er delt opp tematisk i emner som Norgesfotografen, Amerika, Friluftsfotografen, Billedbyrået, Folkeliv osv., og det er egne seksjoner egnet til postkort, fotografiutstyret hans m.m.

Fotoapparatet til Wilse
Fotoapparatet til Wilse

For meg var kanskje det mest interessante bildene av folk, og en noen av disse var forstørret opp i stort format så man får et helt annet inntrykk av den som er avbildet enn et lite bilde på en skjerm. Å se disse menneskene i nær størrelse 1:1 gjør det ekstra sterkt.

Utstillingen er absolutt å anbefale, og skal stå ut 2015 – kombinér selvsagt med et besøk på resten av muséet, som bør besøkes med jevne mellomrom!

 

graver
Bilde av en graver forstørret opp til stort format. Det er antakelig kirketjeneren, legg merke til nøkkelknippet til venstre for graven.
postkort
Et utvalg postkort
folkogfe
Folk

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.