10 tips for begynneren

10 Raad og Opmuntringer til den Begyndende Slægtsforsker:dickman-liten

 1. Sjekk alle kilder. Vær kildekritisk.
 2. Ibid. er forkortelse for det latinske Ibidem, og betyr noe sånt som «på samme sted». Det brukes i slektsgranskingsmessig sammenheng mest for å repetere hele eller deler av oppføringen på ovenstående/ foregående linje uten å måtte skrive den på nytt.
 3. Nei, geni.com er ikke et bra program/nettsted. Dataene dine vil, enten du vil eller ei, etterhvert ødelegges av koblinger du selv ikke kan styre.
 4. Mange bygdebøker inneholder en hel del feil. Avskrift av disse er ikke bra nok om du er interessert i å ha et riktig slektstre. Alle kilder må sjekkes. Bygdebøkene er allikevel i de fleste tilfeller av uvurderlig hjelp, og vil potensielt spare deg for fryktelig mye arbeid.
 5. Å lese eldre skrift generelt, og gotisk håndskrift spesielt, er ikke magi. Det er fullt mulig for de aller fleste, men det tar litt tid å lære. Øv.
 6. Det er i praksis 100% sikkert at du ikke kan spore slekten din tilbake til de gamle norrøne kongene. Selv om det påstås på geni.com eller tilsvarende er det ikke nødvendigvis sant. (Er du etterkommer etter Ingerd Ottesdatter, «Fru Inger til Østråt», er det sannsynlig at du har slekt tilbake til Håkon V Magnusson, kanskje tilbake til Olav den Hellige. Er du ikke på denne slektslinja kan du sannsynligvis glemme det).
 7. Sjekk alle kilder. Vær kildekritisk. Lær deg forskjellen på typer av kilder.
 8. Ibid.
 9. Å sette seg inn i basisk norsk historie, sosialhistorie, lokalhistorie, industrihistorie, utvandrerhistorie m.m.m. vil ikke bare hjelpe med å forstå litt mer om forholdene anene dine levde under, men vil også gjøre det lettere å finne andre aner senere, samt gi deg et bedre overblikk.
 10. Det er også ditt ansvar å sjekke at alle data du gjør tilgjengelig, enten på nettet eller på andre måter, er så riktig som overhodet mulig, for å unngå å spre feilaktig informasjon, slektslinjer, slektstrær, tant og fjas. Er du ikke sikker, ikke ta det med eller i det minste ha med et notat om at navnet/linja/konklusjonen er usikker.

 

2 kommentarer om “10 tips for begynneren

 1. Ingerd Ottesdatter. Hva med Otte M. Rømer, hennes far og påstått datter Anne Ottesdatter Rømer, er det kun Ingerd som er et sikkert kort i denne sammenhengen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.