Tracing Norwegian ancestry

man-looking-to-the-seaVi er i aller høyeste grad heldige som har et arkivvesen som bruker en del ressurser for å digitalisere mest mulig, og å gjøre dette gratis og tilgjengelig for alle – i motsetning til for eksempel i Sverige. Ikke bare er materialet tilgjengelig for oss her i landet, men også for alle andre – inkludert amerikanere som leter etter sitt opphav i gamlelandet. Ved en amerikansk folketelling i 1990 oppgav over 850 000 amerikanere at de hadde minst én norsk forelder eller besteforelder (opplysning fra Haakenstads «Slektgranskerens guide til utvandringen 1825-1930», Vigmostad & Bjørke 2013), så det er lett å skjønne at det fort kan bli mange som er på jakt etter slekt i Norge.

Riksarkivet har nå laget en samleside myntet på amerikanere: «Genealogical research«, med underpunktene «How to start tracing your ancestry in Norway», «Online sources», «Sources in the archives», «Parish registers» og «Public censuses». I tillegg har de laget en liten folder som man for eksempel kan skrive ut: «A Handbook of Norwegian-American Ancestry«. Dette er i aller høyeste grad relevant og nyttig for amerikanere som skal begynne slektsreisen, og ikke irrelevant for oss på berget som skal begynne å lete fra vår side av Atlanterhavet.

Ta en titt på sidene her:

Genealogical Research

Og flyeren her i PDF:

A Handbook of Norwegian-American Ancestry

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.